Biznes

Lokale gastronomiczne – w co pakują jedzenie na wynos?

Jedzenie na wynos to świetne rozwiązanie, z którego raz na jakiś czas korzystają niemal wszyscy. Dzięki rozwojowi komunikacji i usług teleinformatycznych, mamy możliwość zamawiania pożywienia z naszych ulubionych knajp. Już po kilkunastu minutach zamówiony posiłek przyjeżdża pod wskazany przez nas adres.

Żeby jedzenie, które zamawiamy mogło być świeże i o odpowiedniej temperaturze restauratorzy pakują je do opakowań. Następnie opakowania są przetrzymywane w specjalnych trzymających temperaturę torbach.

Gdzie restauratorzy pakują nasze posiłki?

Z dowozem można obecnie zamawiać potrawy praktycznie z wszystkich kuchni świata. Ze względu na różnorodność, także metody ich przechowywania są zdywersyfikowane. Inaczej to wygląda w przypadku zup, inaczej w przypadku różnego rodzaju fast-foodów, a jeszcze odmiennie jeśli mowa o obiadach. Właściciele lokali gastronomicznych wykazują się dużą kreatywnością w dopasowywaniu się do realiów. Najczęściej do pakowania żywności wykorzystuje się opakowania papierowe w różnych formach. Plastikowe opakowania w chwili obecnej odchodzą do lamusa.

Dla większości ludzi oczywista jest przewaga, którą mają opakowania papierowe nad plastikowymi. Mowa po pierwsze o ochronie środowiska.

Plastik rozkłada się powoli, negatywnie przy tymwpływając na otoczenie. Co innego papier, który dosyć szybko się rozkłada. Zarówno plastik, jak i papier można poddawać wtórnemu użyciu, jednak w przypadku papieru jest to dużo bardziej efektywne i opłacalne rozwiązanie. Dlatego częstym wyborem są opakowania papierowe – przyjazne dla klimatu oraz użyteczne.

Wybór papierowych pudełek na produkty gastronomiczne to nie tylko świadoma decyzja właścicieli knajp.

Jest to również poniekąd nakaz. Zgodnie z dyrektywą Unii Europejskiej sektor gastronomiczny jest zobowiązany do odejścia od styropianowych opakowań, a także wszelkiego typu słomek, kubków czy mieszadełek. Wobec takich praw jedyną rozsądną alternatywą zostają opakowania papierowe. Oczywiście rynek jak zawsze stają na wysokości zadania sprzedając duży wybór opakowań o różnym(ch) możliwościach.

Co proponują producenci opakowań papierowych?

Sprzedawcy opakowań papierowych dążą do tego by ich opakowania spełniały właściwe normy jakościowe wyznaczone przez legislatorów. Jedną z takich norm jest FSC. Produkty, które uzyskują certfikat FSC są nie tylko proekologiczne. Jest to także potwierdzenie, że przy ich wytwarzaniu nie cierpiały żadne zwierzęta czy ludzie. Normy FSC mają na celu wspierać prowadzenie przez przedsiębiorstwa odpowiedzialnej aktywności. Uzupełniają się one z nowymi wymogami Brukseli.

Gospodarka to zespół naczyń powiązanych z sobą. W związku z tym, jest zapotrzebowanie na producentów opakowań papierowych. Lokale gastronomiczne i producenci opakowań często zawiązują sojusze. Firmy produkujące opakowania papierowe bardzo szybko potrafią dopasowywać się do obyczajów rynków, jak również do legislacyjnych niuansów.

Opakowania papierowe mają jeszcze jedną istotną właściwość – z łatwością można wykonać na nich nadruk z logiem knajpy. Dzięki temu prezentują się estetycznie.

Każdy z producentów opakowań musi też dbać o to by opakowania były bezpieczne i trwałe. Muszą się sprawdzać w trakcie transportu. Muszą również być stabilne i szczelnie przechowywać zapakowaną w nich żywność.